Menü

Nagy a bizonytalanság a búzatáblák körül - Beválni látszik a Medárd-napi jóslat

2020. június 20
1002
Nagy a bizonytalanság a búzatáblák körül - Beválni látszik a Medárd-napi jóslat

 

Nagy a bizonytalanság a hazai termelők körében. Ahol „tejes” érésben van a búza, akár örülhetnek is az esőknek, míg ahol már sárgul, ott ez a sok csapadék nem annyira szerencsés a gabonára nézve. A sok nedvesség feláztatja a földeket is, így a hagyományosan június végén kezdődő aratás akár heteket csúszik majd. A helyzetet jellemzi, hogy a gabonakereskedők is óvatosabban vannak jelen a piacon és inkább kivárnak – a Concordia Közraktár Zrt. helyzetjelentése.

Medárd napján esett, és ha nem is esik majd 40 napig, de azóta is csapadékos az idő. Emiatt számítani kell a fuzárium megjelenésére, így leginkább azok jártak jól, akik egy hónapon belül gombaölő szerekkel kezelték a termésüket – mutatta be a helyzetet dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Kollégáim rendszeresen kint vannak a földeken – tette hozzá a vezető – és arról számolnak be, hogy a felázott szántók miatt az aratás várhatóan több helyen csúszni fog.

A raktárkapacitások iránt is megnövekedett érdeklődést tapasztal a cég. Mivel a tartósan magas euróárfolyam miatt a búza nem nagyon lesz olcsóbb a közeljövőben, sokan úgy érzik, kivárhatják az árak további emelkedését – zárta a szakember.